Colla de Gitanes La Unió

Responsable: Joan Monclus Casablanca

Contacta’ns!

info@la-unio.cat

Assajos Colla Infantil

Diumenges a la tarda de dos quarts de sis a les set

Colla Infantil

Edat entre 7 i 12 anys

Per a nosaltres les Gitanes, vol dir il·lusió, amistat, treball, assajos, viatges, actuacions, vol dir vivències i records.
Entre els objectius de Les Colles de Gitanes de La Unió ens trobem l’estudi , difusió i conreu de la dansa tradicional dels Països Catalans, i alhora, mantenir i aprofundir el nostre popular Ball de Gitanes.

Informació:

Secretaria de La Unió
De dll. a dv. de 16 a 19 h.
Tel. 93 564 62 27

Història

La història resumida de les Gitanes a casa nostra seria més o menys la següent:
Tenim constància que l’any 1905, ja hi havia Colles de Gitanes a Mas Rampinyo i, segons testimonis, la primera ballada de Gitanes a La Unió es va fer l’any 1929.
Després d’un buit important, amb motiu de la guerra civil, no es tornen a ballar Gitanes fins l’any 1940, a partir d’aquí van anar-se ballant intermitentment.
El nostre record viu i viscut de les Gitanes comença l’any 1967 i va seguir l’any 1968. Després van venir uns 3 anys sense Gitanes i a l’any 1971 va començar un període de Gitanes fins el 2007. Des d’aquest any no tenim Colles de Gitanes en actiu. Hem fet ballades puntuals d’ex balladors en diades concretes i assenyalades. Com fem avui.
La història resumida de l’Esbart a casa nostra seria més o menys la següent:
L’any 1949 es va formar un grup de “ballets” dins l’empresa Aismalibar, que estava inscrita a la “Obra de Educación y Descanso”, anomenat “Ballets de l’Aismalibar”. Donat que la majoria dels components eren socis de La Unió van sol·licitar el local de La Unió per a fer els assajos. No sabem quants anys van estar actius aquests “ballets”. Però, els podem considerar com el primer Esbart que hi va haver a Mas Rampinyo.
Uns quants anys després, el 1975 La Unió es dona d’alta com a soci de l’Obra del Ballet Popular i del resultat d’unes converses va sorgir la idea de formar un Esbart dins la Unió. Aleshores l’any 1976 es va crear l’Esbart Dansaire La Unió que va estar en actiu fins l’any 1982. Aquest Esbart es va crear com a grup totalment independent de les Colles de Gitanes, que com he dit abans estaven en actiu des de 1971.

Com també hem explicat abans, l’any 1986 es va crear un nou Esbart, que en aquest cas va néixer de les Colles de Gitanes i és aquest Esbart el que nosaltres representem. Aquest Esbart va estar en actiu fins l’any 2001.
Durant tots aquests anys hem actuat per molts indrets de Catalunya, per diverses ciutats d’Espanya i hem participat en bastants Festivals Internacionals i Mundials. Destacaríem:
•     Festival Internacional de la C.I.O.F.F. a Razgrad, Bulgària 1992
•     Festival Internacional de la C.I.O.F.F. a Varna, Bulgària 1992
•     7è Festival de Folklore Mondial de Martigues, France 1995
•     7è Festival de Folklores du Monde a Bray-Dunes, France 1996
•     8è Festival de Folklores du Monde a Bray-Dunes, France 1997
•     Actuacions a Razgrad i poblacions veïnes, Bulgària 1997
•     Actuacions per diversos pobles de Ioánnina, Grècia 1997
•     Festival Folklorique Internacional du Puy en Velay, France 1998

I tot el que està per arribar, comença una nova vida per Les Gitanes de La Unió de la mà d’en Joan Monclus Casablanca